Friday, December 24, 2010

The Unsolved Riddle Until Now



Aku rasa mesti ada yg pernah dengor teka-teki kat atas ni kan? Teka-teki ni dah lame aku pk jawapannye, tapi sampai la skang ni x dapat2. Aku 1st time dgr teka-teki ni mase aku form 4, mase tu aku ada latihan kawad bomba kat pusat latihan KL rasenye, aku pun ingat2 lupe name tempat tu.


Malam2 mase kat hostel, ada sorang tenaga pengajar bomba ni, kitorg panggil die Cikgu Helmi. Dia tido satu dorm dengan kitorg ni gak. Bile bosan2 dia lepak2 men gitar n nyanyi2 dgn kitorg. Dah lama2 men gitar sampai naik bosan tambah plak tangan dah sengal2, dia rase nak bagi teka-teki dan terkeluar la teka-teki ni dari mulut dia. Dan seperti yg dijangka, secara konfidennye semua org termasuk aku sekali x dapat jawab, dan dia pon xnak bagitau jawapannye. Dia suro kitorg pk2 jawapannye time tido nanti.


Begitula kesahnyer...tapi sampai skang aku x dapat jawapannye, dah 5 tahun kot...hahaha~ Even aku terer math pun payah mencari2 jawapan. Entah apela jawapan teka-teki ni eh? Ade sape2 leh tolong jawabkan? Ke teka-teki ni mmg x logik dan skadar nak memeningkan otak2 orang sahaje?

5 comments:

. . . h u s n a . . . said...

die sje nk wat ko pening..

mizzbutterfly said...

hahhh..da byk kali terjumpa benda nih..ape jwpn die yerk..curios gak nk tahu..

nurul said...

kalo kire ikot cara lain ckup la rm30 tu. huhuh

kan total harga hotel rm25.
dia pulang kn rm1 stiap sorg. dah jd rm3.then tips rm2..
so total tu rm30 la kan.
tp kalo kire ikot cara yg dalam teka teki tu mmg missing la lg rm1 tu.
heheheh

Ibn Batutah said...

salam ziarah...

rm 10(jumlah bayar)-rm 1(jumlah dikembalikan untuk sorang)=rm 9 (jumlah dibayar)

rm9 x 3 = rm27 ( total 3 org tu byr),

rm 25 untuk hotel, lg rm 2 untuk tips.
sepatutnya 27-2=25 atau 25+2=27.
bukannya 27 + 2 = 29

kalau 27(jumlah dibyr)buat ape nak tambah jumlah tips sbb tips tu dah total skali ngan rm25 jd rm27...

NazzReyn said...

owh~~ hehehe..time kaseh ibn batutah..bernas2~