Sunday, May 17, 2009

Seksi Dahulu, Seksa Kemudian...

Bila sebut saja seksi, kita akan pk perempuan atau lelaki yg berpakaian menjolok mata atau x cukup kain, dedah sana sini tanpa segan silu dan sebagainya. Ada juga org kata, seksi x semestinya kena dedah sana sini, tapi pada anggota bdn yg tertentu saja seperti mata, bibir dan lain2. Salah sorg kawan aku juga bgtau, kalau seseorg itu paling menonjol di dlm 1 grup, org itula yg paling seksi.

Di sini aku terasa nak buka topik ini sebab aku adala terbaca satu kenyataan dari sorg minah ni, dekat mana tu xperlu tau rasanyer. Tgok gaya pun mmg seksi ar, tapi dia ni xla cantik, mak anda semua jauh lagi cantik dari dia. Katanya di situ, dia suka pakai seksi untuk kepuasan, bukannya untuk nak mnunjuk2. Aku fikir, kepuasan apa yg dia dapat dengan berpakaian seksi? Adakah puas sebab dapat menjadi perhatian ramai? Ataupun puas dapat menanggung dosa yang banyak kerana x mnutup aurat? Katanya lagi, dia ni x cantik (baguslah kalau mngaku) so dia kena la pakai seksi, baru HOT STUFF! Mungkin hot stuff yang dia kata itu merujuk kepada panasnya neraka bila di alam barzakh nanti, maybe pepatah yg sesuai utk situasi ini ialah 'berseksi2 dahulu, berseksa2 kemudian'... Wallahualam...

Sesungguhnya, perempuan perlulah menjaga auratnya seperti yg disarankan iaitu seluruh badan kecuali muka dan tapak tgn sahaja. Untuk rambut, hendaklah ditutup dgn tudung, jgn la dipamerkan walaupun sehelai kerana sehelai rambut sahaja terdedah sudah mencukupi untuk menginap di neraka selama 40 tahun, apa lagi kalau dedahkan bahagian2 lain. Sesungguhnya aku bukannye nak buat sapa2 trasa, tapi hanya sekadar mengingatkan. Sebagai muslim dan muslimah, kita harus saling mengingati antara satu sama lain. If ada sapa2 yg trasa, harap dapat dimaafkan, niat aku cuma untuk menasihati sahaja, tidak lebih dari itu dengan harapan kita akan menjadi insan yg lebih baik pada masa akan datang. Peace! Wassalam~

5 comments:

ir torres said...

uncle ni fakta: sehelai bulu lutut lelaki jugak merupakan aurat..

NazzReyn said...

yup btol gak tu
lutut ko berbulu x? =p

ir torres said...

ceh soklan cepuk mas ni..
mai la dtg umah tgk

br shave smlm..
haha

. . . h u s n a . . . said...

anda telah di tag - sila layari blog saya untuk mendapatkan award anda :)

MiSeS LiSA said...

haa..btl tue..
pndai2..
hee